herbarium final (25).jpg

Realizacja: 2015
Lokalizacja: Chomiąża Szlachecka, Polska 
Powierzchnia: 54 pokoje | 8200 m2 | hotel z retauracją, spa oraz salami konferencyjnymi | 
park ponad 6 akrów

Pałac Suchary

Herbarium Hotel & Spa

•  renovation of a historic palace

•  Hotel with 50 rooms, banquet hall and restaurant

•  Poland 

•  completed in 2019

Projekt polegał na renowacji historycznego pałacu z 50 pokojami, salą bankietową, restauracją i spa. Historia posiadłości w Chomiąży Szlacheckiej sięga XIII wieku. Zespół dworsko-parkowy składa się
z zabytkowego Starego Dworu z XIX wieku, stajni, stylowego Nowego Dworu i rustykalnej oficyny. Stary Dwór znajduje się pod opieką konserwatora zabytków.

Wszystkie budynki połączone są podziemnym łącznikiem.

1/3
Heading | 01
1/4
Heading | 02
1/5
Heading | 02

Harmonijne połączenie historii zabytkowego dworu z nowoczesnym designem to wizytówka obiektu.

 

W komfortowo urządzonych wnętrzach zachowaliśmy zabytkowe elementy, ceglane ściany i łukowe sklepienia.

1/2
1/4
Heading | 03
Heading | 04
1/2

Ażurowe elementy wystroju harmonijnie łączą się z naturalnym drewnem i kamieniem.

Utrzymane są w jasnej kolorystyce, eleganckie odcienie szarości i biel komponują się ze szlachetnym dębem na podłodze, zapewniając poczucie ciepła i komfortu.

 

Apartamenty są przestronne, a z ich okien roztacza się widok na jezioro i malowniczy staw.

1/3

Motywem przewodnim spa, podobnie jak w całym hotelu HERBARIUM, są zioła. 

Połączenie zabytkowych elementów architektonicznych z nowoczesnym designem tworzy oryginalne wnętrza,
w których można się wyciszyć i odprężyć.

1/3
1/4

Basen jest w centrum uwagi spa i hotelu. Umieściliśmy go w starym budynku, co znacznie utrudniło rozwiązania techniczne, ponieważ musieliśmy dostosować się do istniejącej starej konstrukcji.

Dzięki temu udało nam się zrobić basen skierowany w stronę jeziora, zapewniając niemal 360 stopniowy widok na otaczający park i jezioro.

Heading | 05

Nachylenie terenu umieszcza nasz basen na parterze, ale wraz ze spadkiem w kierunku jeziora tworzy kolejne piętro -1, częściowo pod ziemią.

 

Były to idealne warunki do stworzenia naszego basenu typu infinity.

1/2
Heading | 06

Strona nieskończoności sprawia wrażenie, jakby woda opadała w kierunku jeziora, podczas gdy w rzeczywistości spada na dwupoziomową kamienną ścianę, połączoną ze schodami i prowadzącą do strefy saun.

 

Jacuzzi i basen pokryte są płytkami bisazza.

Sufit wykonany jest z barrisolu, co zapewnia dodatkowy efekt lekkości w naszym podwieszanym basenie. 

1/7
Heading | 06
1/2
1/7
Heading | 06
1/5
1/1