facade diagram_square.jpg

Realizacja: 2016
Powierzchnia: 4000 m2 | 4 piętra
Lokalizacja: ul. Gimnazjalna, Bydgoszcz

Renovacja Budynku

mieszkaniowo-usługowego

Pałac Suchary

•  renovation of a historic palace

•  Hotel with 50 rooms, banquet hall and restaurant

•  Poland 

•  completed in 2019

Renowacja trzech bliźniaczych budynków w centrum Bydgoszczy.

Budynki zajmują prawie całą długość ulicy. Celem projektu było przywrócenie do życia ulicy, tak, by była atrakcyjna dla młodych ludzi.

1/1
Elewacja | 01

W momencie rozpoczęcia naszej  realizacji, budynek był w większości opuszczony. Wyzwaniem było ponowne wykorzystanie trzech budynków, dziedzińca, frontu i elewacji. Odnowiliśmy elewację zachowując jej oryginalny klasyczny charakter. Zrekonfigurowaliśmy obszarów handlowych na parterze, powiększyliśmy je i połączyliśmy z tylnym dziedzińcem.

1/3
Przed renowacją | 02
1/4
Elewacja | 03
1/3
1/3
Dziedziniec | 04

Budynek z prawej strony został powiększony zarówno
z boku, jak i na wysokość, aby wyrównać go do środkowego budynku. 

 

Zmieniliśmy konfigurację wszystkich piwnic, pogłębiliśmy je, umożliwiając tworzenie przestrzeni komercyjnych.

 

Stworzyliśmy dojście schodowe od strony elewacji połączone z istniejącymi schodami do przestrzeni podwyższonych parteru.

Na najwyższych kondygnacjach podzieliliśmy budynki na mieszkalne i kawalerki do wynajęcia w stylu hostelu dziennego.

 

Wszystkie apartamenty typu studio mają własną kuchnię i łazienkę. W budynku mieszkalnym zaprojektowaliśmy mieszkania o powierzchni 40-80-100 m2.

1/2
1/2

Przeprojektowaliśmy dziedziniec na miejsce, które może służyć gościom restauracji, jak i mieszkańcom budynku. 

1/4
Heading | 05
1/6
Heading | 06
1/2